гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
1914-1918
Картички от фронта
Автор Administrator   
Tuesday, 04 December 2007
Не разбирам от пощенски картички. Нито от фотография. Но съвсем случайно в ръцете ми попадна малка колекция от картички от войната, някои от които с цели писма на гърба, други празни. Качеството на част от тях е лошо още при заснемането, други са повредени през изминалите над 90 години, трети са в много добро състояние. Бих искал да ги споделя с вас, посетителите на сайта Великата война като малък предколеден подарък и жест на внимание. Лицата на хората, живели в онези мрачни дни, надявам се, ще ви напомнят, какво са направили, на какво са се надявали, и накрая, за какво са се борили. Защото, както и при всяко човешко дело, става дума, за дома. Човек е скитник, вечно мечтаещ, да се завърне под родната стряха. В онази война много хора така и не успяха да се завърнат. Независимо на чия страна са били или в какво са вярвали. Но все пак са мислили, няма място за съмнение, твърде човешко е, съвсем обикновено, но и толкова близко и днес до нас, за вкъщи и за близките си.
Спомняйки си войната, нека приемем тези хора като наши далечни познати, не извадки от учебниците или не разбрали нещо твърдоглави военнолюбци, а обикновени човеци със своите радости, малки надежди и живот, който крив или не, труден, сложен, все пак си е заслужавало да бъде воден. Дори и в окопите. Нека празнуваме и за тях. Нека се радваме на всеки миг с близките си, за който те са можели само да мечтаят. И нека все пак напетият им вид, макар със скъсани ботуши или с опърпани туники, ни напомни, че животът, дори и на война, е все пак най-ценното нещо, с което Провидението е дарило слабия човек. И нека му се радваме, защото те вече не могат.
Весели празници!
Още...
Нощните атаки на подводниците през ПСВ
Автор Танкиста от Харков   
Tuesday, 23 October 2007
Материалът за нощните атаки на  подводници през Първата световна война е събран, подготвен  и предоставен ни от човек, представящ се като Танкиста от Харков. Темата е безкрайна, захванали сме я отдавна, но не вярвам да има изчерпване. Така че винаги е хубаво да се добави повече. И ето как един танкист се превръща в подводничар. И правилно!
von Danitz
Още...
Wilhelmgeschutze
Автор Закси фон Данитц   
Saturday, 30 June 2007

Или как човекът достигна стратосферата през 1918 г.

Често бъркано с “Дебелата Берта” , Парижкото оръдие е може би най-известното и същевременно най-мистериозното оръжие в цялата история на артилерията. Но все пак и хора, съвсем незапознати с историята на модерността,  са чували, че Париж е бомбардиран през Първата световна война с тежка артилерия.

Още...
Статистически данни за враждуващите страни 1914
Автор Закси фон Данитц   
Monday, 11 September 2006
Военна статистика: численост, състав, структура и потенциални възможности на страните - противнички в началото на Първата световна война

Още...
Германският подводен флот във Великата война
Автор Shelenberg   
Wednesday, 20 December 2006
Още...