гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
1915
Одисеята на оцелелите от кръстосвача Емден 1915
Автор Закси фон Данитц   
Monday, 21 May 2007

Малко известен епизод от Първата световна война

До момента, в който Емден е потопен от кръстосвача Сидни край островите Кийлинг (Кокосовите острови) , британско владение в източната част на Индийския океан, на 9 ноември 1914, той вече е направил невероятно успешна кариера на рейдер. От излизането си от Циндао, на 19 юли 1914 , до боя при Кийлинг, той потапя 22 търговски кораба плюс 2 бойни – руския кръстосвач Жемчуг и френския торпильор (малък разрушител) Мускет. Тонажът на сметката на Емден възлиза кръгло на 120 хил. брт.
Сидни изненадва  германския рейдер край Острова на Посоката ( Дирекшън), част от атола Южен Кийлинг (Южен Кокос) в момент, в който германски десантен отряд под командването на лейтенант Фон Муцке, втори офицер на борда на Емден, слиза на брега за да разруши британската радиостанция и прекъсне подводния телеграфен кабел, свързващ  Мавриций, Батавия, Австралия и Великобритания .
След загубата на Емден, заседнал на рифовете край Северния Кокос, Хелмут фон Муцке, който остава на сушата по време на сражението, товари своя отряд от 3 офицери и 47 матроси на 100 - тонната рибарска гемия “Айша” и с нея достига до холандското пристанище Паданг на остров Суматра. От там с малкия германски параход Шуазинг с водоизместване от 1700 брт., моряците пресичат Индийския океан и достигат Ходейда в Йемен. Като пресичат Йемен и Хеджаз, пътувайки ту по суша, ту по вода, водейки дори тежка битка при Раз ел Авад, те най-накрая се добират до малката спирка Ел Уедж на железницата Дамаск-Медина през май 1915 г..
Тази необикновена одисея на фон Муцке и хората му, пресекли 7000 км, показва какъв кураж и енергия е необходим понякога  за да се върне човек в родината си при война.
Още...
Пропуснати възможности
Автор Закси фон Данитц   
Wednesday, 16 May 2007
В хода на Първата световна война Антантата връчва първа нота на България, като и предлага да нападне Турция и да завземе Източна Тракия до Мидия-Енос. Това става на 16 май 1915. В замяна, след края на войната, Антантата обещава, че страната ни ще получи "безспорната зона" във Вардарска Македония и съдействие за Кавала и Южна Добруджа. Според тайното приложение към подписания на 29 февруари 1912 г. Българо-сръбски договор безспорната зона обхваща територията на изток от линията Крива паланка – с. Гъбовци на Охридското езеро. По време на Балканската война 1912–1913 г. по–голямата част от тази зона е завладяна от сръбската армия. Въпреки предварителните договорености след края на войната Сърбия отказва да върне земите на България. Това влошава отношенията между двете държави и ускорява избухването на Междусъюзническата война 1913 г.
В началото на Първата световна война България все още не се е стабилизирала след погрома в Междусъюзническата война. Поради това цар Фердинанд I и правителството на д-р В. Радославов декларират, че страната заема позиция на неутралитет спрямо двете воюващи групировки- Антантата и Тройният съюз. Все пак още в първите месеци на войната започва да личи благосклонната позиция на управляващите среди към държавите от Тройния съюз.

Още...
Галиполската операция
Автор Закси фон Данитц   
Friday, 30 March 2007
Австралийците в атака
На 19 февруари 1915 г. започва битката за Галиполи по време на Първата световна война, в която силите на Антантата се опитват да извършат десант на едноименния полуостров в днешна Турция, да прекъснат комуникациите между Централните сили и Османската империя, да завладеят Константинопол и да извадят империята от войната. Битката продължава близо година – до 9 януари 1916 г., и завършва с победа за турците. В десантния корпус участват войници от Франция и Великобритания и нейните доминиони и колонии Австралия, Нова Зеландия, Индия и Нюфаундленд. Командващ на съюзническата операция е генерал Ян Хамилтън.  Идеята за съюзническа атака в района на Дарданелите принадлежи на Уинстън Чърчил, който по това време е първи лорд на адмиралтейството, а за турската победа основна роля играе бъдещият създател на турската република Мустафа Кемал.

Още...
Първото използване на боен газ
Автор Administrator   
Wednesday, 21 March 2007
На 22 април 1915 г. по време на Първата световна война започва Втората битка за Ипр, в рамките на която за пръв път на бойното поле е използвано химическо оръжие. Битката се състои от четири отделни сражения - за Гравенщафел (22-23 април), за Сен Жулиен (24 април - 4 май), за Фрезенбург (8-13 май) и за Белеваарде (24-25 май).
Още...
Бойните действия в Синайската пустиня 1915-1917
Автор Закси фон Данитц   
Sunday, 24 September 2006
Този текст е първият завършен от три статии, посветени на бойните действия в Синай, Палестина и Месопотамия във войната 1914-1918 година. Той разказва за опита на Османската армия, под ръководството на германски офицери да прекъсне Суецкия канал през 1915 и 1916 година. Карта на Османската империя през 1914 и железопътните и линии можете да видите тук
Още...