гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
1916
Великденско въстание в Дъблин, 1916
Автор Administrator   
Wednesday, 25 April 2007
На 24 април 1916 г. в Ирландия започва т.нар. Великденско въстание срещу британската власт, което в края на краищата няколко години по-късно довежда до обявяването на независимостта на Дъблин от Лондон.

Бунтът е най-големият от 1798 г. и е организиран от Ирландското републиканско братство. Активните действащи лица във въстанието са членовете на групата "Ирландски доброволци", водени от учителя Патрик Пиърс, и малката Ирландска гражданска армия на Джеймс Конъли. След началото на бунта те овладяват ключови места в Дъблин и обявяват независимостта на Ирландия.

Въстанието продължава около седмица преди да бъде потушено, след което водачите му са съдени от военен съд и екзекутирани. Бързият му край е предизвестен от факта, че срещу 1000 въстаници се изправят 16 000 британски войници. Общият брой на жертвите и пострадалите от едноседмичните сражения са около 1200, като две трети от тях са цивилни. След потушаването на бунта са осъдени на смърт над 100 души, а 16 от водачите са екзекутирани.

Събитието обаче е крайъгълен камък в борбата на ирландците за независимост и бележи разделянето на привържениците на физическата сила и на политическите действия. В резултат това развитие на изборите за британски парламент през 1918 г. Шин Фейн печели голяма победа в Ирландия и през 1919 г. независимостта на страната е провъзгласена. Този път водач на движението е Еймън де Валера, избягнал по чудо екзекуцията три години по-рано. Суверенитетът на Ирландия е признат през 1921 г. след двегодишна война, а Северна Ирландия остава под властта на Лондон. Официално Ирландия се смята за независима държава от 1 април 1922 г., когато Дъблин поема управлението на страната от Лондон.

по в. Дневник, рубриката "На тази дата"

Първият ден на сражението при река Сома
Автор Shelenberg   
Thursday, 21 December 2006
Църквата
Това е още една статия предоставена на Ариергард от Шеленберг, за което  най-искрено му благодарим. Редакцията е на фон Данитц. Карта на събитията може да намерите тук.
На 1 юли 1916 г. започнала битката при р.Сома, описана от един историк като "най-черният кръвопролитен ден в историята на Британската империя". Половината армия от 120 000 души излязла от строя. Един от всеки шест човека бил убит. Още планът за провеждане на операцията показвал, че няма шанс да се постигнат предвидените цели, което прави смъртта на десетки хиляди души още по-безсмислена.
Зарът бил хвърлен на конференцията в Шантии, в началото на декември 1915 г., когато четирите велики сили от Антантата във войната (Англия, Франция, Русия и Италия) решили да предприемат офанзива на три фронта: Западния, Източния и Италианския. Това решение било победа на генерал Жофр -  френският главнокомандващ, който прекратил Галиполската кампания от 1915 г. като маловажно събитие, отклоняващо се от основните усилия, които трябвало да са на запад.
Още...
Сражението на река Арджеш (декември 1916)
Автор Sturmpioner   
Friday, 29 September 2006
или падането на Букурещ. Щурмпионер, когото приветсваме като нов автор на сайта Военна стратегия, е дал  описание на разгрома на Румънската армия, постигнат от Централните сили в края на 1916. С него практически се свеждат до нула резулттите от включването на страната на Антантата на Румъния и настъплението на Брусилов. Централните съюзници вземат богата на суровини и провизии Влашка равнина, за да се насочат през следващата 1917 към Русия. Подробна карта на битката можете да видите тук.
Още...
Вердюн - "Няма да се върнеш жив"
Автор фон Данитц   
Sunday, 27 August 2006
Тази статия написах в началото на разработването на темата за Първата световна война. Изцяло посветена на страшните събития край река Маас в средата на войната. Историческа карта на битката при Вердюн можете да видите тук.

Още...