гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
1917
Февруарската революция
Автор Administrator   
Wednesday, 21 March 2007
На 8 март 1917 г. (нов стил) в Русия започва Февруарската революция, чийто непосредствен резултат е свалянето от престола на цар Николай ІІ и формиране на преходно либерално-социалистическо правителство. Революцията е плод най-вече на недоволството от неуспешните руски действия по време на Първата световна война, съпътствано от големи човешки жертви, глад и недоимък по градове и села и тотално отслабване на централната и местната власт.

От началото на февруари столицата Петроград, както е пренаименуван градът по време на войната, е на ръба на бунта. На 18 февруари (стар стил) най-големият завод - "Путилов", обявява стачка, а протестиращите са уволнени, което води до напрежение в другите предприятия в града. На 23 февруари/8 март серия от събирания и митинги, посветени на Международния ден на жената, придобиват остър политически характер и дават начало на събития, които впоследствие ще бъдат наречени Февруарска революция.

Протестите продължават и през следващите дни, а опитите да бъдат потушени със сила пропадат. На 2/15 март цар Николай ІІ е принуден да абдикира. Формирано е преходно правителство начело с либералния аристократ княз Георгий Лвов. Той обаче не успява да се справи с проблемите в страната и през юли е заменен от социалиста Александър Керенски.

Управляващият съюз на либерали и социалисти се опитва да прокара политически реформи, да създаде демократично избрана власт и парламент, но поставен под силен натиск отдясно, и най-вече отляво от страна на болшевиките, не успява да наложи идеите си. След поредица подривни действия, започнали още през март и продължили цяло лято, през октомври болшевиките успяват да вземат властта и постепенно да наложат комунистическа диктатура.
През кал и кръв… или битката при Камбре 1917
Автор Закси фон Данитц   
Thursday, 04 January 2007
Темата на статията е, според мен поне, една от най-интересните глави от историята на Великата война. Забавлявах се да научи и проумея много за войната в окопите докато я подготвях, ужасен съм да констатирам за пореден път колко разум и упоритост можем да съсредоточим за да се избиваме едни други. Дали съм успял да предам точно нещата ще кажете вие, настроението мисля, че ще се усети от самосебеси. Ако някой се интересува от посочените документи и книги вътре, да се обади. Всичко това свалих от Интернет, има разпечатано у дома или закупих оттук, оттам, но включително и от софийски книжарници. Изобщо, който търси, намира :) Карта на кампаниите от 1917 и сред тях една малка, специално за Камбре има тук.
Честита Нова 2007!
Още...
Капорето 1917 (12-та битка при Изонцо)
Автор Shelenberg   
Friday, 22 December 2006
Още...
Цепелинът L 59 - полет, рекорд и провал
Автор Закси фон Данитц   
Tuesday, 12 September 2006
Това е една неворятнa история. От самото си начало, до самият  край. Това е историята на създаването и мисията на L59 - Africa Zeppeline, известен и с позивните LZ 104. Тази история напомня колко по-важно, наистина, е било да се овладеят технологиите и пространствата, отколкото да се воюва и овладява чуждото. Тази история е свързана и с България, така че прочетете я внимателно!
Още...
Кървавият "Път на дамите"
Автор von Danitz   
Wednesday, 30 August 2006

Платото "Шмен де Дам" или Пътят на дамите се простира североизточно от Соасон и северно от р. Ена. Нагънатата му линия е с дължина от около 30 км и представлява плосък разстлан хълм, надвесен на юг с височина от 30-тина метра над равнината на Шампан. Името си платото носи от ХVІІІ век, когато дъщерите на крал Луи ХV Аделаид и Виктоар купили замъка Бов от приятелката си, графиня Нарбон-Лара, и наредили за пролетната им разходка дотам да бъде построен път. Този път се оказал сполучливо транспортно съоръжение и през следващите векове се наложил като важно шосе по пътя между равнината на Сена и долината на Рейн.
Още...