гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
1918
Солунското примирие
Автор Закси фон Данитц   
Friday, 30 March 2007
На 29 септември 1918 г. България излиза от Първата световна война, след като подписва примирие със силите на Антантата в Солун. Тогава на власт в София е коалиционното правителство на Александър Малинов. Повод за примирието става извършеният две седмици по-рано пробив в района на Добро поле край днешната гръцко-македонска граница и невъзможността на уморените и недобре оборудвани български войници да удържат позициите си срещу превъзхождащите ги английски, френски, гръцки, сръбски и други части. България влиза в Първата световна война през 1915 г. на страната на Централните сили - Германия и Австро-Унгария.
Още...
Примирието в Мудрос
Автор Administrator   
Wednesday, 21 March 2007
На 30 октомври 1918 г. в пристанището на Мудрос, на борда на британския броненосец "Агамемном", край остров Лемнос, е подписано примирието между Османската империя и Антантата, с което Турция излиза от Първата световна война. Турската страна е представлявана от министъра на военноморските сили Рауф Бей, а обединените сили - от британския адмирал Артър Калторп. Примирието практически слага край на военните действия в Близкия изток по време на Първата световна война. Турция е принудена да се откаже от своите имперски владения с изключение на Анадола. Турците са принудени да изтеглят войските си от Арабия, Месопотамия, Сирия, Йемен, Армения, Палестина, Триполитания и Киренайка. Тези райони са окупирани от силите на Антантата, които същевременно установяват контрол и върху протоците Дарданели и Босфор и получават правото да окупират шест провинции с арменско население в североизточен Анадол в случай на неподчинение.
В Кавказ Турция трябва да се изтегли до предвоенните си граници и да се откаже от зоните, окупирани директно или управлявани чрез марионетни правителства - Аджария, Ардахан, Азербайджан, Карс. Територията на държавата допълнително е намалена от подписания през 1920 г. Севърски договор, който предвижда създаването на Кюрдистан и Армения. Той обаче така и не влиза сила поради започната от Мустафа Кемал война за независимост, съхранила териториалната цялост на обитаваните от турците територии в Анадола.
Примирието в Компиен
Автор Administrator   
Wednesday, 21 March 2007
На 11 ноември 1918 г. в гората край Компиен е подписано примирие между Антантата и Германия, което се смята за край на Първата световна война. За Антантата под документа стои подписът на маршал Фердинан Фош, шеф на съюзното командване, а от германска страна на Матиас Ерцбергер, представител на остатъците от правителство в Германия. Преговорите за примирие се водят трескаво от началото на ноември, когато в Берлин вече е ясно, че Централните сили са загубили войната, а германските съюзници един по един са се предали.
Още...
Португалската армия в бой
Автор Witchking   
Tuesday, 29 August 2006
(11 май 1917 - 10 април 1918) или сражението на река Лис
Организация на отбраната на португалския фронт
През май 1917 година Португалският корпус заема своите позиции по заповед от съюзническото командване на брега на река Лис, в долината край Еско, район проразян от канали и изпъстрен  с нивите на малките фламандски селца. В средата на Артоа, там се издигат няколко невисоки хълма, сред които ясно се очертавали Кемел, Моноар и Монруж, с височина от 70 до 150 метра. На 11 май 1917 първият лузитански батальон влезнал в траншеите на сектора, отреден от англичаните за отбрана. Този район от фронта бил с дължина от 18 км, не много голям, но твърде отговорен. От юг бил Арас, неколкократно обект на германските атаки до сега, от север Арментиер. Северната му граница било течението на Лис, на юг това бил каналът Базе. Десният фланг на португалците бил зает от 55 британска пехотна дивизия. Левият, оттатък реката от 40 британска (лондонска) пехотна дивизия.

Още...