гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
Статии
Картички от фронта
Автор Administrator   
Tuesday, 04 December 2007
Не разбирам от пощенски картички. Нито от фотография. Но съвсем случайно в ръцете ми попадна малка колекция от картички от войната, някои от които с цели писма на гърба, други празни. Качеството на част от тях е лошо още при заснемането, други са повредени през изминалите над 90 години, трети са в много добро състояние. Бих искал да ги споделя с вас, посетителите на сайта Великата война като малък предколеден подарък и жест на внимание. Лицата на хората, живели в онези мрачни дни, надявам се, ще ви напомнят, какво са направили, на какво са се надявали, и накрая, за какво са се борили. Защото, както и при всяко човешко дело, става дума, за дома. Човек е скитник, вечно мечтаещ, да се завърне под родната стряха. В онази война много хора така и не успяха да се завърнат. Независимо на чия страна са били или в какво са вярвали. Но все пак са мислили, няма място за съмнение, твърде човешко е, съвсем обикновено, но и толкова близко и днес до нас, за вкъщи и за близките си.
Спомняйки си войната, нека приемем тези хора като наши далечни познати, не извадки от учебниците или не разбрали нещо твърдоглави военнолюбци, а обикновени човеци със своите радости, малки надежди и живот, който крив или не, труден, сложен, все пак си е заслужавало да бъде воден. Дори и в окопите. Нека празнуваме и за тях. Нека се радваме на всеки миг с близките си, за който те са можели само да мечтаят. И нека все пак напетият им вид, макар със скъсани ботуши или с опърпани туники, ни напомни, че животът, дори и на война, е все пак най-ценното нещо, с което Провидението е дарило слабия човек. И нека му се радваме, защото те вече не могат.
Весели празници!
Още...
Нощните атаки на подводниците през ПСВ
Автор Танкиста от Харков   
Tuesday, 23 October 2007
Материалът за нощните атаки на  подводници през Първата световна война е събран, подготвен  и предоставен ни от човек, представящ се като Танкиста от Харков. Темата е безкрайна, захванали сме я отдавна, но не вярвам да има изчерпване. Така че винаги е хубаво да се добави повече. И ето как един танкист се превръща в подводничар. И правилно!
von Danitz
Още...
Wilhelmgeschutze
Автор Закси фон Данитц   
Saturday, 30 June 2007

Или как човекът достигна стратосферата през 1918 г.

Често бъркано с “Дебелата Берта” , Парижкото оръдие е може би най-известното и същевременно най-мистериозното оръжие в цялата история на артилерията. Но все пак и хора, съвсем незапознати с историята на модерността,  са чували, че Париж е бомбардиран през Първата световна война с тежка артилерия.

Още...
Одисеята на оцелелите от кръстосвача Емден 1915
Автор Закси фон Данитц   
Monday, 21 May 2007

Малко известен епизод от Първата световна война

До момента, в който Емден е потопен от кръстосвача Сидни край островите Кийлинг (Кокосовите острови) , британско владение в източната част на Индийския океан, на 9 ноември 1914, той вече е направил невероятно успешна кариера на рейдер. От излизането си от Циндао, на 19 юли 1914 , до боя при Кийлинг, той потапя 22 търговски кораба плюс 2 бойни – руския кръстосвач Жемчуг и френския торпильор (малък разрушител) Мускет. Тонажът на сметката на Емден възлиза кръгло на 120 хил. брт.
Сидни изненадва  германския рейдер край Острова на Посоката ( Дирекшън), част от атола Южен Кийлинг (Южен Кокос) в момент, в който германски десантен отряд под командването на лейтенант Фон Муцке, втори офицер на борда на Емден, слиза на брега за да разруши британската радиостанция и прекъсне подводния телеграфен кабел, свързващ  Мавриций, Батавия, Австралия и Великобритания .
След загубата на Емден, заседнал на рифовете край Северния Кокос, Хелмут фон Муцке, който остава на сушата по време на сражението, товари своя отряд от 3 офицери и 47 матроси на 100 - тонната рибарска гемия “Айша” и с нея достига до холандското пристанище Паданг на остров Суматра. От там с малкия германски параход Шуазинг с водоизместване от 1700 брт., моряците пресичат Индийския океан и достигат Ходейда в Йемен. Като пресичат Йемен и Хеджаз, пътувайки ту по суша, ту по вода, водейки дори тежка битка при Раз ел Авад, те най-накрая се добират до малката спирка Ел Уедж на железницата Дамаск-Медина през май 1915 г..
Тази необикновена одисея на фон Муцке и хората му, пресекли 7000 км, показва какъв кураж и енергия е необходим понякога  за да се върне човек в родината си при война.
Още...
<< Първа < Предишна 1 2 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 24 от 31