вот ссылка гдз география рт 5 класс дронов решебник дпа 2014 по английскому жмите алгебра 11 класс кузнецова муравьева шнеперман ящин решебник
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
Галиполската операция
Автор Закси фон Данитц   
Friday, 30 March 2007
Австралийците в атака
На 19 февруари 1915 г. започва битката за Галиполи по време на Първата световна война, в която силите на Антантата се опитват да извършат десант на едноименния полуостров в днешна Турция, да прекъснат комуникациите между Централните сили и Османската империя, да завладеят Константинопол и да извадят империята от войната. Битката продължава близо година – до 9 януари 1916 г., и завършва с победа за турците. В десантния корпус участват войници от Франция и Великобритания и нейните доминиони и колонии Австралия, Нова Зеландия, Индия и Нюфаундленд. Командващ на съюзническата операция е генерал Ян Хамилтън.  Идеята за съюзническа атака в района на Дарданелите принадлежи на Уинстън Чърчил, който по това време е първи лорд на адмиралтейството, а за турската победа основна роля играе бъдещият създател на турската република Мустафа Кемал.

Атаката на Антантата започва с обстрел на турските позиции от британската флота и продължава през пролетта със сухопътен десант. Морското настъпление обаче е спряно от силно минираните проливи, а десантът е ограничен по крайбрежието и не успява да се разгърне във вътрешността, което обрича на неуспех операцията. Сраженията продължават с варираща сила през цялата година и са изключително кървави. Жертвите сред войските на Антантата надхвърлят 150 000, а османските са още по-големи – 250 000. В началото на януари 1916 г. съюзното командване признава поражението си и изтегля войските си от Дарданелите.
< Предишен   Следващ >
You are not authorized to leave comments - please login.