вот ссылка гдз география рт 5 класс дронов решебник дпа 2014 по английскому жмите алгебра 11 класс кузнецова муравьева шнеперман ящин решебник
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
Великденско въстание в Дъблин, 1916
Автор Administrator   
Wednesday, 25 April 2007
На 24 април 1916 г. в Ирландия започва т.нар. Великденско въстание срещу британската власт, което в края на краищата няколко години по-късно довежда до обявяването на независимостта на Дъблин от Лондон.

Бунтът е най-големият от 1798 г. и е организиран от Ирландското републиканско братство. Активните действащи лица във въстанието са членовете на групата "Ирландски доброволци", водени от учителя Патрик Пиърс, и малката Ирландска гражданска армия на Джеймс Конъли. След началото на бунта те овладяват ключови места в Дъблин и обявяват независимостта на Ирландия.

Въстанието продължава около седмица преди да бъде потушено, след което водачите му са съдени от военен съд и екзекутирани. Бързият му край е предизвестен от факта, че срещу 1000 въстаници се изправят 16 000 британски войници. Общият брой на жертвите и пострадалите от едноседмичните сражения са около 1200, като две трети от тях са цивилни. След потушаването на бунта са осъдени на смърт над 100 души, а 16 от водачите са екзекутирани.

Събитието обаче е крайъгълен камък в борбата на ирландците за независимост и бележи разделянето на привържениците на физическата сила и на политическите действия. В резултат това развитие на изборите за британски парламент през 1918 г. Шин Фейн печели голяма победа в Ирландия и през 1919 г. независимостта на страната е провъзгласена. Този път водач на движението е Еймън де Валера, избягнал по чудо екзекуцията три години по-рано. Суверенитетът на Ирландия е признат през 1921 г. след двегодишна война, а Северна Ирландия остава под властта на Лондон. Официално Ирландия се смята за независима държава от 1 април 1922 г., когато Дъблин поема управлението на страната от Лондон.

по в. Дневник, рубриката "На тази дата"

Следващ >
You are not authorized to leave comments - please login.