гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
Вилхелм ІІ
Автор Закси фон Данитц   
Wednesday, 17 October 2007

Император на Германския райх, роден Friedrich Wilhelm Viktor Albert von Preußen, титла на германски: Deutscher Kaiser und König von Preußen

(1859-1941), начело на Германия от 1888 до 1918. Внук на британската кралица Виктория. Твърде комплексиран от малформация на лявата си ръка, получена при раждането, той обичал да се дегизира, притежавал невероятно многобройна колекция от униформи и костюми. Холеричен психологически тип, често фантазьор, той получил в младостта си военно, академично образование. Безспорно, не му липсвали интелигентност и визия за проблемите пред собствената му страна, но с политиката си  нарушил крехкия баланс на силите в Европа, наследен от Бисмарк (в оставка от 1890). Вилхелм ІІ смятал, че бъдещото на Германия е в търговската, колониалната и морската експанзия. С резките си и недипломатични декларации, той силно обезпокоявал съседите  и преди всичко Великобритания. Опитите му да се сближи с Англия и Франция (1904), както и с царя на Русия (договора от Бьоркьо, нератифициран от руското правителство) не завършват с нищо конкретно като резултат.

Не постигнал нещо с преговори, Вилхелм ІІ решава да засили флота и армията с военния закон от 1913. Паралелно, той подновява договорите си, през 1907 и 1912, с Австро-Унгария и Италия. Склонността му към интриги и войнственото му настроение, допринасят за общата ескалация на конфликта през август 1914.

Той е един от най-окарикатуряваните личности през войната. Каската и мустаците му, добавени към диаболично лице, стават един от основните елементи на пропагандата на Антантата. Ликът му , може би за първи път, можел да се види отпечатан върху тоалетна хартия, с гримаса и уста, готова да се изплези. През 1916 постепено е изместен в обществения интерес и политиката от генерал-фелдмаршал Хинденбург. Като следствие от поражението и рeволюционната вълна в Германия, той абдикира на 9 ноември 1918 и бяга в Нидерландия. Статия 232 от Версайлския договор го държи отговорен за войната.

Сред нещата, които ще останат от леко парадоксалния му начин на мислене, е например изказването му след като научава, че Джордж V е сменил фамилното име на династията на Великобритания на Уиндзор. "Сега остава да почнат да играят "Веселите Сакс-Кобург-Готки" от Уилям Шекспир."- отбелязал Вилхелм ІІ.

< Предишен   Следващ >
You are not authorized to leave comments - please login.