гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
Николай ІІ
Автор Administrator   
Sunday, 21 October 2007
Николай ІІ в Генералния щаб
Пълната му титла на руски език разкрива някои интересни подробности:  Божьей поспешествующей милостью, Император и Самодержец Всероссийский, Московский, Киевский, Владимирский, Новгородский; Царь Казанский, Царь Астраханский, Царь Польский, Царь Сибирский, Царь Херсонеса Таврического, Царь Грузинский; Государь Псковский и Великий Князь Смоленский, Литовский, Волынский, Подольский и Финляндский; Князь Эстляндский, Лифляндский, Курляндский и Семигальский, Самогитский, Белостокский, Корельский, Тверский, Югорский, Пермский, Вятский, Болгарский и иных; Государь и Великий Князь Новагорода низовския земли́, Черниговский, Рязанский, Полотский, Ростовский, Ярославский, Белозерский, Удорский, Обдорский, Кондийский, Витебский, Мстиславский и всея северныя страны́ Повелитель; и Государь Иверския, Карталинския и Кабардинския земли́ и области Арменския; Черкасских и Горских Князей и иных Наследный Государь и Обладатель, Государь Туркестанский; Наследник Норвежский, Герцог Шлезвиг-Голштейнский, Стормарнский, Дитмарсенский и Ольденбургский и прочая, и прочая, и прочая
Николай II е роден през 1868 г. в Санкт Петербург и е най-големият син на император Александър III и Мария Фьодоровна. На престола се възкачва през 1894 г. след смъртта на баща си. През 1894 г., осем дена след коронацията си, Николай II се жени за Алиса Хесен-Дармщатска, която се преименува на Аледксандра Фьодоровна. Двамата имат пет деца: Олга Николаевна (родена през 1895 г.), Татяна Николаевна (родена през 1897 г.), Мария Николаевна (родена през 1899 г.), Анастасия Николаевна (родена през 1901 г.) и Алексей Николаевич (роден през 1904 г.). Управлението му съвпада с трудни и преломни за Русия години. Реформите на Столипин така и не са завършени и не намаляват социалното напрежение, а положението се влошава от избухването на Първата световна война. В периода 1906-1912 се провеждат редица реформи, включително и във военната сфера. В 1910 е създаден например Руския императорски военновъздушен флот. Централизирани са службите на Генералния щаб, съкратен е срока на действителната служба на войниците от 5 на 3 години.
След ред тежки поражения, довели до падането на Варшава и Вилнюс, Николай ІІ възлага на себе си на 23 август 1915 задълженията на Върховен главнокомандващ. това съдбоносно решение е взето въпреки мнението на много военни и членове на правителството, които са категорично против. Заради честите му пътувания от щаба в Санкт Петербург при семейството, главното командване постепенно се измества в ръцете на началник щаба генерал Алексеев, а по-късно и при заменилият го генерал Гурко.
Избухването на Февруарската революция през 1917 г. донякъде изненадва короната, а под натиска на Държавната дума Николай II е принуден да абдикира. Като начало царят е поставен под домашен арест в Царско село край Санкт Петербург, а през август е преместен в Тоболск в Урал. След започването на Гражданската война през април 1918 г. царят и семейството му са преместени в Екатеринбург. Николай ІІ, семейството му и тяхната прислуга са разстреляни от болшевиките в Екатеринбург на 16 юли 1918 година.
Русия отказва и до днес да реабилитира царското семейство и император Николай ІІ. Руската главна прокуратура публикува свое заключение, че разстреляното през 1918 година царско семейство не е било репресирано. Прокуратурата съобщава, че до това заключение е стигнала след подробна проверка на фактите. По-рано московски съд поиска от нея да разгледа заявлението на племенницата на император Николай ІІ - Мария Романова за реабилитация на членовете на руския царски двор. В отговор на предишно искане, прокуратурата заяви, че "няма никакво дело, съдебни и извънсъдебни решения, на основание на които император Николай ІІ и членовете на семейството му са били разстреляни". През ноември 2006 Мария Романова обжалвала този отговор в московски съд, който задължил прокуратурата да разгледа отново делото. След своята проверка, руската главна прокуратура е заключила, че "няма достоверни данни за официални решения на съдебни или извънсъдебни органи за репресиране на загиналите. Само наличието на съответно решение може да доведе до реабилитация". Привържениците на реабилитацията на семейството на последния руски цар настояват, че решенията за лишаване от свобода на Романови, а след това и за разстрела им, са били взети от съветската държава в лицето на президиума на Всесъюзната централна изпълнителна комисия, Съвета на народните комисари и ръководството на Уралска област.
< Предишен   Следващ >
You are not authorized to leave comments - please login.