гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
Карл І
Автор Закси фон Данитц   
Monday, 22 October 2007
(Karl), Карл-Франц-Йосиф-Людвиг-Хуберт-Георг-Ото-Мария Хабсбург (17.08.1887 - 1.04.1922) Император на Австрия и Апостолски крал на Унгария (под името Карл ІV). Син на ерцхерцог  Ото-Франц-Йосиф, внук по съребрена линия на император Франц-Йосиф, племенник на Франц-Фердинанд.

Женен е за Зита, дъщеря на Робер дьо Бурбон, херцог на Парма. През май 1914 става полковник от кавалерията.  След убийството на Франц-Фердинанд е провъзгласен за наследник на троновете на Австрия и Унгария. В началото на войната служи при Главното командване в крепостта Пшемисъл. През лятото на 1915 е произведен генерал майор.

През 1916 участва във военните действия против Италия в Южен Тирол. Командва ХХ армейски корпус. От 4.07.1916 е командващ на 12-а армия, спешно създадено съединение за затваряне на Брусиловския пробив. Спира 9-а руска армия при Гринява. През август става командващ на група армии "Ерцхерцог Карл". Търпи поражение  от 7-а руска армия при Гнилая и Залатая липа .
Неговата група армии в състав 1 и 7 австрийски и 9-а германска армия, разгромява румънците и влиза в Букурещ заедно с българските войски. Карл не оказал значително влияние върху хода на бойните действия, поради своята неопитност, основни действащи фактори в тези операции били германските генерали Фалкенхайн и Макензен.

На 21.11.1916 наследява престола на починалия Франц-Йосиф . На 15.02.1917 иска оставката на ерцхерцог Фридрих и възлага на себе си отговорностите на Върховен Главнокомандващ на Въоръжените сили. Заменя и началника на Полевия Генерален щаб фелдмаршал Конрад фон Хьотцендорф с генерал фон Арц-фон Щраусенберг. На 14.08.1918 настоява пред Вилхелм ІІ в главната германска квартира в Спа за прекратяване на бойните действия.

След началото на брожението в армията публикува манифест на 16.10.1918, в който провъзгласява съюз на самостоятелни държави. На 3 ноември предава Главното командване на фелдмаршал Кевес фон Кевезхаз. Не се отрича формално от престола, но се оттегля в Швейцария. През 1921 на два пъти прави опити да си възвърне трона на Унгария. Лигитимистките му части са разгромени от Антантата, а той е взет в плен от съюзниците и изпратен на заточение на остров Мадейра, където умира на следващата година.
Следващ >
You are not authorized to leave comments - please login.