вот ссылка гдз география рт 5 класс дронов решебник дпа 2014 по английскому жмите алгебра 11 класс кузнецова муравьева шнеперман ящин решебник
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
Карл І
Автор Закси фон Данитц   
Monday, 22 October 2007
(Karl), Карл-Франц-Йосиф-Людвиг-Хуберт-Георг-Ото-Мария Хабсбург (17.08.1887 - 1.04.1922) Император на Австрия и Апостолски крал на Унгария (под името Карл ІV). Син на ерцхерцог  Ото-Франц-Йосиф, внук по съребрена линия на император Франц-Йосиф, племенник на Франц-Фердинанд.

Женен е за Зита, дъщеря на Робер дьо Бурбон, херцог на Парма. През май 1914 става полковник от кавалерията.  След убийството на Франц-Фердинанд е провъзгласен за наследник на троновете на Австрия и Унгария. В началото на войната служи при Главното командване в крепостта Пшемисъл. През лятото на 1915 е произведен генерал майор.

През 1916 участва във военните действия против Италия в Южен Тирол. Командва ХХ армейски корпус. От 4.07.1916 е командващ на 12-а армия, спешно създадено съединение за затваряне на Брусиловския пробив. Спира 9-а руска армия при Гринява. През август става командващ на група армии "Ерцхерцог Карл". Търпи поражение  от 7-а руска армия при Гнилая и Залатая липа .
Неговата група армии в състав 1 и 7 австрийски и 9-а германска армия, разгромява румънците и влиза в Букурещ заедно с българските войски. Карл не оказал значително влияние върху хода на бойните действия, поради своята неопитност, основни действащи фактори в тези операции били германските генерали Фалкенхайн и Макензен.

На 21.11.1916 наследява престола на починалия Франц-Йосиф . На 15.02.1917 иска оставката на ерцхерцог Фридрих и възлага на себе си отговорностите на Върховен Главнокомандващ на Въоръжените сили. Заменя и началника на Полевия Генерален щаб фелдмаршал Конрад фон Хьотцендорф с генерал фон Арц-фон Щраусенберг. На 14.08.1918 настоява пред Вилхелм ІІ в главната германска квартира в Спа за прекратяване на бойните действия.

След началото на брожението в армията публикува манифест на 16.10.1918, в който провъзгласява съюз на самостоятелни държави. На 3 ноември предава Главното командване на фелдмаршал Кевес фон Кевезхаз. Не се отрича формално от престола, но се оттегля в Швейцария. През 1921 на два пъти прави опити да си възвърне трона на Унгария. Лигитимистките му части са разгромени от Антантата, а той е взет в плен от съюзниците и изпратен на заточение на остров Мадейра, където умира на следващата година.
Следващ >
You are not authorized to leave comments - please login.