гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
Картички от фронта
Автор Administrator   
Tuesday, 04 December 2007
Не разбирам от пощенски картички. Нито от фотография. Но съвсем случайно в ръцете ми попадна малка колекция от картички от войната, някои от които с цели писма на гърба, други празни. Качеството на част от тях е лошо още при заснемането, други са повредени през изминалите над 90 години, трети са в много добро състояние. Бих искал да ги споделя с вас, посетителите на сайта Великата война като малък предколеден подарък и жест на внимание. Лицата на хората, живели в онези мрачни дни, надявам се, ще ви напомнят, какво са направили, на какво са се надявали, и накрая, за какво са се борили. Защото, както и при всяко човешко дело, става дума, за дома. Човек е скитник, вечно мечтаещ, да се завърне под родната стряха. В онази война много хора така и не успяха да се завърнат. Независимо на чия страна са били или в какво са вярвали. Но все пак са мислили, няма място за съмнение, твърде човешко е, съвсем обикновено, но и толкова близко и днес до нас, за вкъщи и за близките си.
Спомняйки си войната, нека приемем тези хора като наши далечни познати, не извадки от учебниците или не разбрали нещо твърдоглави военнолюбци, а обикновени човеци със своите радости, малки надежди и живот, който крив или не, труден, сложен, все пак си е заслужавало да бъде воден. Дори и в окопите. Нека празнуваме и за тях. Нека се радваме на всеки миг с близките си, за който те са можели само да мечтаят. И нека все пак напетият им вид, макар със скъсани ботуши или с опърпани туники, ни напомни, че животът, дори и на война, е все пак най-ценното нещо, с което Провидението е дарило слабия човек. И нека му се радваме, защото те вече не могат.
Весели празници!

Запазена е само датата - 22 юни 1917 и малък надпис - "Бивакът на фронта, източно от Градешница"
На тази има подписите на повече от участниците в снимката, но липсват други данни, освен че е изпратена на 19 юни, без година, за София, адрес ул. Любен Каравелов №21, до Георги Чолаков.

На тази липсват всякакви надписи, но видимо става въпрос за полева обущарница или шивалня. На преден план е офицер с два ордена.
Български и германски офицери на обяд,зад тях са ординарците, липсват надписи.
Липсват надписи, пране на планинска река

Писмо до сестрата на капитан Христо Йовчев от 6 рота, 32 пехотен полк, 4 дивизия, с дата 17 април 1918.

Много нечетим надпис - личи само "Ще ме търсиш в първите редици!"

Липсва надпис - български санитари с немски овчарки

Липсва надпис, освен на фотостудио от Крайова - български офицер и двама германски с дама и деца на разходка.

Следващ >
You are not authorized to leave comments - please login.