гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
Урокът от Добро поле
Автор Administrator   
Wednesday, 12 December 2007
Урокът от Добро поле от г.щ.полковник Димитър Азманов София 1935, печатница Книпеграф, 80 стр., с карти и корица от капитан Л. Йорданов

Мотото на книгата е колкото тъжно, толкова и невярно. „Големият момент завари едно малко поколение!” По-скоро Азманов, известен на посетителите на Великата война от качените по-рано тази година откъси от спомените му, засягащи периода на Първата световна война, има предвид само тези представители на своето поколение, които с жалките си сплетни се опитват да оневинят собствената си бездейност и безидейност по време на втората българска катастрофа. Защото, не може да се нарекат „малко поколение” онези, които дадоха това което имаха, за да спрат противника на прага на Отечеството.

Но Азманов не чете морал, той разказва. По-право е да се каже, той дава отчет, от името на падналите си другари. Без назидание, без риторика, стегнато, дори строго, той докладва като за последен път, по войнишки. Той познава и Добро поле, и българската армия, и хода на войната и политиката зад нея. През 1917 той е командир на почти напълно избития при височина 1889 Шейновски полк. По време на самото съглашенско настъпление, той пак е командир, но на друг участък, далеч от пробива, във Втора армия.

Книгата е документ, тя дава точно и ясно описание на станалото, безпощадно, методично. В нея няма патетика, има само факти, потвърждения, доказателства. Благодарение на това чисто войнишко и научно умение на автора, книгата превръща трагичната и забравена, дори срамна сцена на нашето унижение при Добро поле, в сага, в разказ за герои и съдби, които ще ви дадат пример за обич към Родината.

 Задължително четиво!

Следващ >
You are not authorized to leave comments - please login.