гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
Подводниците на Централните сили в Средиземно море
Автор Закси фон Данитц   
Wednesday, 11 October 2006

U11

Австро-Унгарския флот
Действията на Австро-Унгарския флот през Първата световна война не са от най-популярните теми за военните историци. Кригсмарине на Двойната империя е била добре органазирана структура и е твърде интересна за изучаване. Флотилията от подводници на Австро-Унгария успява дълго време да изпълнява своята основна задача, да държи вън от териториалните води на империята корабите на Антантата. Това е една ивица в североизточната част на Адриатическо море, от Триест в днешна Италия до Котор в днешна Черна гора. Главната база на флотата и на подводната флотилия през цялата война била Пула на полуостров Истрия. Като се вземат предвид фактите, че австроунгарски кораби (кръстосвачи) провеждат далечни плавания до Китай и Америка, че в техния флот е изобретено новото военно-морско оръжие, торпедото, и че в морските силите на страната са включени и множество хидроплани, ще стане ясно доколко опасен противник за времето си е бил флотът на империята.
През 1866 година в Риека фрегатният капитан Иван Лупис, от хърватски произход, създава първата в света фабрика за производство на торпеда. Първоначалната му идея била те да се изстрелват от брега, оттам и първото им наименование било "брегови спасители". Заедно с британският учен Робърт Уайтхед, те патентовали новото изобретение по името Torpedo marmorata, което на латински означава електрическа проблясък. Една статия не е достатъчна да се опишат традициите, качествата и реалната сила на Австроунгарският флот. В началото на Първата световна война, той е бил снабден с модерни кораби, многобройна авиация, към него са съществували отлично и прогресивно военноморско училище, добра корабостроителница и укрепена база. Морското училище в Шибеник било с тригодишна програма. Машинното училище в Пула давало и специалисти по електрически и машинни инсталации. Военноморската академия в Риека (Фиуме) давало отлично подготвени офицери за морска служба, морски лекари, свещеници и инженери.
Първите австроунгарски подводници са U1 и U2, от клас "Лейк" и са построени в Пула през 1911. Другите две подводници на империята през август 1914 са построените в Германия и доставени на части- U3 и U4 . U1 и U2 служат за охрана на базата, а U3 и U4 през цялата война за акции в Адриатика. Общото водоизместване и на четирите подводници не превишавало 300 тона, а надводното от 230 до 240 тона. Германски подводници били по-дълги, 42 метра, австрийските 30,5. И четирите подводници били с газьолови двигатели. Австрийските подводници имали 3, а германските 2 торпедни апарата. Екипажите на U1 и U2 били от 17 души, а на U3 и U4 от 21.
U3Непосредствено преди войната са пуснати на вода и U5 и U6, от корабостроителниците в Риека, от тип Холанд, малко след обявяването на войната и U12 от същата конструкция. Така към 1915 година Кригсмарине имало 7 подводници в строя и 4 в строеж.
На 20 декември 1914 година френската подводница "Кюри" се опитва да проникне в базата в Пула. Тя попада в заградителните мрежи и потъва. На 31 януари 1915 тя е извадена от австрийците и под името U14 е присъединена към флота.
Подводниците от тип Холанд били с общо водоиместване 273 тона, а надводно 240. U14 с общо 551 тона, а с надводно 397. Дължината на новите U5 U6 и U12 била от 32 метра, на бившата Кюри от 52,2 метра. Френската подводница била първата дизелова подводница в Австроунгарския флот. Освн двата си торпедни апарата тя била въоръжена от австрийците и с 88мм и 47 мм оръдия. На Холандите екипажите варирали от 17 до 19 души, за U14 бил необходим екипаж от 28 души.
Подводниците U15 и U16 и U17 от тип" UВ І" били построени по поръчка в Германия. Към тях били присъединени и вече построените от германците UВ 1 и UВ 15, преименувани на U10 и U11. Първата била построена в Кил, останалите в Бремен. Тези малки подводници вършели добра работа срещу лагуната на Венеция и при отбрана, но не били способни да извършват мисии извън Адриатика. U15 с германски екипаж, но под австрийски флаг била потопена от италианската подводница "Медуза" на 10 юни 1915 пред Венеция. Още две германски подводници са присъединени към австроунгарския флот през 1917 година, това са UВ 43 и UВ 47 от типа "UВ ІІ". В много лошо състояние след две години използване от германците те стават съответно U 43 и U47.
Австроунгарските подводници действат доста успешно и на практика изчистват Адриатика от противниково корабоплаване. За годините на войната те потапят 117 кораба с водоизместване общо от 220 хил. брт. Подводниците се базират в Котор и Пула и използват за плаваща база и команден пункт корабите "Пеликан" и "Гаа".
Ето някои от по-забележителните им успехи:
  • На 12 декември 1914 U12 поврежда тежко френския дреднаут "Жан Бар"
  • На 27 април 1915 U5 с две торпеда потапя френският брониран кръстосвач "Леон Гамбета" край нос Санта Мария де Лука.

  • U26 (германската UС 14 под австрийски флаг) потапя на 7 юли 1915 италианския брониран кръстосвач "Амалфи"
  • На 18 юли 1915 U4 потапя бронирания кръстосвач "Джузепе Гарибалди" край Дубровник.
  • И нещо интересно, на 11 юни 1917 U27 поврежда японският разрушител "Сакаки", но за този инцидент ще говорим в друга статия.
  • Нaй-големият успех на австрийските подводници е без съмнение атаката, съвместно с надводния флот, на блокадата при Отранто на Антантата на 15 май 1917. Тогава са повреден от подводниците британски лек кръстосвач, а френски разрушител е потопен.
На 17 ноември съгласно условията на примирието е заповядано на австоунгарските кораби да се завърнат в базите си. Последната върнала се подводница е U14, на 1 декември 1918. Подводниците са разпределени от италианци и французи. "Кюри" отново получава старото си име и продължава службата си под френски трикольор.
По време на бойните действия са потопени U3, U6, U16, U20, U23 и U30.

Повече за австро-унгарския флот можете да прочетете тук

Следва продължение

< Предишен   Следващ >
You are not authorized to leave comments - please login.