гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
Крал Джордж V
Автор Administrator   
Wednesday, 22 November 2006
Джордж V е британски монарх, втори син на Едуард VII и Александра Датска. Дълго време е в сянката на по-големият си брат Албърт и постъпва като офицер във Военноморския флот. След смъртта на Албърт през 1892 г. е повикан в двора, като пряк наследник на баща си. През 1893 г. се жени за Мери Тек, от която има четирима синове и една дъщеря.
Джордж се възкачва на престола в момент на Конституционна криза - спорът за бюджета през 1910 г. Консерваторите от Камарата на лордовете са в в конфликт с либерално - лейбъристкото мнозинство в Камарата на общините заради социалната политика на правителството. Джордж се съгласява да открие достатъчно перски места за либералите и така да бъде неутрализиран отпора на консерваторите, освен това Джордж V се отказва от правото си да наложи вето върху Закона за бюджета.
През 1914 г. избухва Първата световна война. Джордж прави няколко инспекции на армията, като при една от тях пада от коня си и чупи таза си, тази болка го мъчи до края на живота му.
Световната икономическа депресия от 1929-1931 г. дълбоко засяга Великобритания, като кара Джордж да убеди ръководителите на трите политически партии ( консерватори, либерали, лейбъристи) да съставят коалиционно правителство. В края на 20-те години Джордж и династията Уиндзор( Хановерската династия приема това английско име, за да бъде възприемана като местна , а не чужда от нацията) става една от малкото , които успява да запази положението си.
Отношенията между Англия и останалата част от Империята търпи промени. През 1918 г. се създава независим парламент на Ирландия. През 1920 г. остров Ирландия е разделен на религиозен принцип. Южната католическа част се оформя в независима република, а северната, в която преобладава протестантско население (Ълстър) остава под английска власт. Канада, Австралия, Нова Зеландия и ЮАР придобиват право на самоуправление. С акт в Уестминстър от 1931 г. се създава Общност на британските нации. Индия също през 1935 г. получава в известна степен самоуправление.
За разлика от баба си и баща си Джордж V играе скромна роля в държавното управление. Умира малко след сребърния юбилей на царуването му след  бронхитна атака на 20 януари 1936 г.
< Предишен   Следващ >
You are not authorized to leave comments - please login.