гдз решебник по математике 5 класс зубарева ответы решебник по английскому языку 6 класс афанасьева 2 часть учебник решебник по алгебре 8 класс дидактический материал евстафьева гдз от путина на 5 класс по русскому языку решебник кауфман 6 класс рабочая тетрадь
МЕНЮ
Представяне
Новини
Хронология на Голямата война
Статии
Биографии
Библиотека
Сайтове
Търсене
Пишете ни
Вашето меню
Advertisement
K-WAGEN
Автор Закси фон Данитц   
Wednesday, 29 November 2006
През май 1918 апологетът на победата чрез въздушна война, италианският  генерал Дуе публикувал фантастичен роман, озаглавен "Победа на крила". В него обаче той предвиждал снабдяването на най-опасния враг на съюзниците - Германия, с 2000 огромни танка-чудовища, тежащи по 4000 тона ( !!!), с по 6 дизелови двигателя по 6000 к.с. всеки (два били запасни), развиващи скорост от 4 км/ч и разпръскващи запалителни вещества пред себе си в радиус  от 100 м. Екипажът на тези танкове се състоял според генерала от 2 човека. Тези танкове разбира се не помогнали на Германия според романа да се справи с мощта на Въздушните армии на Дуе. И въпреки, че кайзерът нито имал възможност, нито идеята за подобни динозаври, все пак Германия имала проект за свръхтежък танк.
Директоратът по моторизацията на Кайзеровата армия или Chefkraft поръчало създването на свръхтежка подвижна крепост, която през юни получила и официалното си название  Grosskampfwagen.  Схемата на танка била взаимствана от английските конструкции. Гъсеничните вериги обхващали корпуса, а въоръжението се поставяло по бордовете. Танкът трябвало да се разделя на приблизително 20 части, за превоз по ЖП линии. Германското командване вярвало във възможността с подобни машини да бъде пробит фронта на съюзниците на Запад на няколко места. Това била модерната тогава доктрина, не само в Централните сили. Но конструкторите стигнали до заключението, че подобен танк е по скоро подвижна крепост, пригодна само за позиционна война.
Започнало едновременното строителство на 10  машини, по пет в два отделни завода. Всеки танк струвал по над 500 хил. марки. В края на войната се твърди, че един от танковете бил почти построен. Втори танк вече имал корпус, но бил без въоръжение и двигатели. След примирието всичко отишло за претопяване в заводите Рибе в Берлин.
Този проект много прилича на проекта Маус или Е 100 на нацистка Германия през Втората световна война. Интересен е паралела, за свръхтанковете германците се сещат в мига в който почнат да губят войната.  Доста ценен ресурс по този начин отива за разработването на тези чудовища, но все пак те са интересни от гледна точка на разработването на много нови елементи, решения  и възли, които намират своето приложение по-късно в машиностроенето.

Общи характеристики на  Grosskampfwagen или "K-Wagen" (накратко G.K.-Wagen)
Екипаж: 27 човека
Дължина: 12,7 м
Ширина: 6,1 м
Височина: 3м
Маса: 120 т
Двигатели: 2 Daimler V6 650 к.с.
Планирана скорост: 8 км/ч
Въоръжение
Броня: 30мм
Оръдия: 4х 77мм
Картечници: 7 х 7,92мм  MG.08
< Предишен   Следващ >
You are not authorized to leave comments - please login.